vrijdag 23 april 2021

Virtuele audioprocessing voor FunX

Eind vorig jaar vertelde we jullie al over de nieuwe audiomatrix voor FunX, maar daar was het nog niet mee gedaan. Sinds kort is FunX ook helemaal overgeschakeld naar de Omnia Enterprise 9s. ‘Met de Omnia Enterprise 9s is onze audioprocessing klaar voor de toekomst.’ vertellen Jeroen Leering, Hoofd Techniek bij FunX, en Rob Scholtes, Manager Techniek bij FunX. 

Perfecte audio bij FunX


De oude Orban 8200 audioprocessor was al een tijdje aan vervanging toe. De Omnia.9 zou de opvolger worden, totdat de Omnia Enterprise 9s op het pad van Jeroen en Rob kwam. ‘Eigenlijk was dit de perfecte oplossing voor ons, het sluit helemaal aan bij de lijn die we aan het volgen zijn; in de toekomst gaan we steeds meer toewerken naar virtueel en Audio over IP (AoIP).’ aldus Jeroen. 

De Enterprise 9s is het nieuwste product van Omnia en is een alles-in-één virtuele audioprocessor. De Omnia Enterprise 9s is software-based en kan door middel van licenties worden geschaald naar de gewenste hoeveelheid. Zo kunnen er meerdere (tijdelijke) processing instanties gelijktijdig draaien op één systeem. 

Perfecte sound 
Met de Omnia.9 maakten we al eerder kennis met de ongeëvenaarde mogelijkheden en karakteristieke eigenschappen in audioprocessing. Ook in de Omnia Enterprise 9s zijn deze weer beschikbaar. Features als Undo, inclusief declipper, 3 wideband AGC’s, multiband AGC/limiters en de final limiter maken het mogelijk om de perfecte sound voor ieder station te maken. 

‘In alle opzichten klinkt het nu beter dan de 8200 in combinatie met de Omnia.9sg. Vooral het laag is veel fijner geworden en ook het hoog blijft overeind.’ – Rob

Aan de hand van de fabriekspresets, of net als Rob vanaf “scratch”, kun je al snel het gewenste resultaat creëren. De unieke combinatie met de Omnia.9sg zorgt voor een zeer luid en dynamisch FM-signaal met een eigen sound. Benieuwd hoe dat klinkt? Luister hier naar de stream van FunX waar deze processing te beluisteren is of luister gewoon op de FM. FunX is te ontvangen in Amsterdam en Utrecht op 96.1, in Rotterdam op 91.8 en in Den Haag op 98.4 MHz.

Ultieme broadcast computer DellUltieme broadcastcomputer Dell

Ultieme broadcast computer
Om de Omnia Enterprise 9s in bedrijf te stellen kan er gekozen worden om deze te draaien in de Cloud, op een server, of op een broadcast computer op eigen locatie. Voor FunX was de laatste optie voor de hand liggend, ze houden graag alles lokaal en hebben dan ook eigen serverruimtes. 

Triple Audio is trotse partner van Dell en heeft dan ook samen met Dell de ultieme broadcast computer samengesteld voor FunX. Er draait een computer die geoptimaliseerd is voor 24/7/365 gebruik. Hij zal bijvoorbeeld niet zomaar een update starten terwijl jij midden in een uitzending zit, wel zo handig. We denken graag mee over wat de ideale broadcast computer voor jou in zich moet hebben. 

Deze broadcast computer is het enige stukje hardware dat FunX nodig had om over te schakelen naar de Omnia Enterprise 9s, de installatie ging dan ook erg snel. ‘Het was het aansluiten van de broadcast computer, een paar klikken om de software aan te zetten en we waren on-air’ – Rob 

Virtualisatie
Zoals eerder al even genoemd is de Omnia Enterprise 9s virtueel, dit houdt in dat je overal waar er internet is toegang hebt tot de software via een HTTP-based API. Dit is helemaal in lijn met de weg die Telos Alliance ingeslagen is, steeds meer van hun producten worden ook virtueel aangeboden.  

Rob geeft aan dat de overgang naar de Omnia Enterprise 9s een grote stap is geweest voor FunX maar er eigenlijk alleen maar voordelen zijn. Het is nu bijvoorbeeld makkelijker een back-up functie in te bouwen en zijn er een stuk minder kabels en hardware nodig. Software roest niet en is daardoor toekomstbestendig met weinig onderhoudskosten. Het enthousiasme en de kennis van de Triple Audio medewerkers heeft FunX overtuigd dat deze stap de juiste is. 

Omnia Enterprise 9s interface

MPX
In de Omnia Enterprise 9s zit een MPX-encoder ingebouwd. Dit houdt in dat de audioprocessing, stereo- en RDS-encoding in het apparaat gebeuren en vervolgens over IP te verdelen zijn naar meerdere locaties. Je hebt geen extra stereo-encoder, RDS-encoder of audioprocessor in het distributienetwerk meer nodig wat een besparing op apparatuur, ruimte en energie oplevert. 

Het transport van het MPX-signaal naar de zender kan eenvoudig met µMPX. De ingebouwde µMPX-codec maakt het mogelijk om het volledige MPX-signaal, inclusief RDS en piloottoon, met slechts 320Kbps over het internet te versturen. Bij de FM-zender wordt het signaal snel en eenvoudig omgezet door middel van de Omnia MPX node. 

Schematische weergave audio processing FunX

Hierboven is te zien hoe het systeem bij FunX nu draait.  

AoIP
Zowel de audiosignalen in als uit een Omnia Enterprise 9s zijn volledig op basis van Audio over IP. Zowel Livewire+/AES67 als SMPTE ST2110-30 worden ondersteund. Ook SMPTE ST2022-7 voor redundant stream transport is ondersteund. Daarnaast zijn er 6 stream-encoders, een stream-ontvanger en een lokale geluidskaart beschikbaar. Kortom, voor elke situatie een passende oplossing. 

Conclusie
Om alles even samen te vatten, met de Omnia Enterprise 9s haal je een virtuele audioprocessor in huis die volledig aan te passen is naar jouw wensen. Door de virtuele toepassing wordt er bespaard op apparatuur, ruimte en energie én ben je toekomstbestendig. 

Ben je net zo enthousiast als Jeroen en Rob van FunX? De Triple Audio engineers gaan graag met je in gesprek om te kijken wat we voor jou kunnen betekenen. Neem contact op via het onderstaande formulier!Neem contact met ons op.

Heb je na het lezen van dit nieuwsartikel interesse of vragen? Vul dan ons contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op!