vrijdag 28 juni 2019

Vechtdal FM: van analoog naar digitaal

De studio van Vechtdal FM is geopend! Deze lokale radiozender beschikt over de nieuwste apparatuur als het gaat om het maken van radio. Het bijzondere aan dit project is dat de radiozender de apparatuur helemaal zelf heeft geïnstalleerd, inclusief het studiomeubel. Hoe zag dit traject eruit, en belangrijker; hoe ziet de studio er nu uit en hoe klinkt het? Jaap Snijder (Technicus bij Vechtdal FM) vertelt.

‘Twee jaar geleden ontstond bij Vechtdal FM het plan om te verhuizen. We vonden onze nieuwe locatie bij een van onze adverteerders; een ruime bovenverdieping bij een beddenwinkel in Nieuwleusen. Er werd nagedacht over de indeling van de ruimte en de techniek. Onze oude studio was geheel analoog en als techneuten van Vechtdal FM is een digitale studio toch wel een jongensdroom.

Omdat wij met een beperkt budget moesten werken, werkten we de plannen uit en al snel bleek dat het realiseren van een digitale studio niet eens zoveel duurder zou zijn dan het verplaatsen en opnieuw aanleggen van de analoge studio. Dit had onder andere te maken met het feit dat we een groot deel van de bekabeling niet opnieuw konden gebruiken. Bovendien zouden we met een digitale studio veel beter op de toekomst voorbereid zijn.

De nieuwe studio van Vechtdal FMDe nieuwe studio van Vechtdal FM

Helaas kregen we tijdens de bouw te maken met enkele fikse financiële tegenvallers en werden we gedwongen om het project uit te stellen. Als noodoplossingen bouwden we de analoge studio alsnog op in de nieuwe locatie en hebben wij hier nog bijna 1,5 jaar mee gedraaid. Het lukte ons om de omroep weer op de rit te krijgen we konden de bouw van de nieuwe studio voortzetten!

Tijdens het bouwen zijn we voor de levering van de apparatuur bij Triple Audio lang geweest. Hier konden we onze technische plannen voorleggen, bespraken we de apparatuur die wij op het oog hadden en dacht men daar met ons mee.

Het meubel is zelf door ons ontworpen en gebouwd, dit was een behoorlijke klus doordat het blad en onderstel geen enkel rechte zijde en/of hoek bevat. De studio is qua apparatuur voorzien van een Axia IQ digitale mengtafel met 8-fader Expansion Frame. Een van de grote voordelen hiervan is de vrije indeling van de kanalen, zodat iedere DJ hier zelf aanpassingen in kan doen. Ook biedt het ons de mogelijkheid om eenvoudig extra bronnen toe te voegen, zodat wij eenvoudig verslaggevers (op locatie) en artiesten (in de studio) uit kunnen zenden. Het Main Frame en het Expansion Frame zijn vlak in het blad gebouwd. De meterbrug hebben we ook op het werkblad bevestigd. Voor dit laatste hebben wij in eigen beheer kunststof consoles ontworpen en met een 3D-printer geprint.

Voor de telefoonlijn is er gekozen voor de Comrex VH2 VoIP telefoonvork. Verder zijn er vijf Shure SM7B-microfoons geïnstalleerd, welke aan KM microfoonarmen bevestigd zijn. Als uitzendsysteem gebruiken we Aeron.
Daarnaast hebben we, wederom in eigen beheer, het studiomeubel kunnen voorzien van een LED-strip. Hiermee kan onder andere de microfoonsignalering uitgevoerd worden. Wordt een bepaalde microfoon nu open gezet, dan zal een deel van de LED-strip rood kleuren. De aansturing hiervan gebeurt via het LiveWire Routing Protocol.’

De opening van de vernieuwde studioDe opening van de nieuwe studio van Vechtdal FMDe opening van de vernieuwde studio

Op woensdag 12 juni 2019 is de nieuwe studio officieel geopend. Dit werd gedaan door dhr. J. (Jelle) Bos, de eerste voorzitter van Radio Nieuwleusen, de voorloper van Vechtdal FM.

Vechtdal FM is te beluisteren in Dalfsen, Ommen en Nieuwleusen op 105.9 FM en 106.3 FM, via www.vechtdalfm.nl en uiteraard via TuneIn. 

Neem contact met ons op.

Heb je na het lezen van dit nieuwsartikel interesse of vragen? Vul dan ons contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op!