Stad en studio verbonden
dinsdag 15 februari 2022

Stad en studio verbonden

"En dan schakelen we nu over naar onze verslaggever op locatie."

Den Haag FM zendt iedere ochtend uit vanuit de studio van de gemeente Den Haag in de bibliotheek aan het Spui. Ivar Lingen van Den Haag FM vertelt ons: "Met de nieuwe studio in de bibliotheek kun je al makkelijker mensen uitnodigen in de uitzending, maar het is nog leuker wanneer de verslaggevers ergens bij kunnen zijn. Sfeer proeven en meemaken." Sinds vorige maand kunnen de verslaggevers op pad met de nieuw aangeschafte Comrex Access NX Portable. Hier is direct flink gebruik van gemaakt. De Comrex Access NX Portable is geleverd als complete set, deze betreft de codec zelf, een tas, modems en antennes maar ook een hoofdtelefoon en microfoon. In de bibliotheek is een Comrex Access NX multirack geïnstalleerd om het signaal te ontvangen.

Volgens Ivar is het geluid van de "wandelzender" echt goed. "Laatst stonden we op het strand verslag te doen van de troep die aangespoeld was en in de studio hoorde je gewoon de zee op de achtergrond, dat is fantastisch! Dan kan je het gevoel goed overbrengen naar de luisteraar. Dit effect krijg je niet met een telefoonverbinding." (beluister het fragment hier onder) Daarnaast geeft hij aan dat de apparatuur supermakkelijk te bedienen is. "Een kind kan de was doen." Na een korte uitleg konden de verslaggevers van Den Haag FM, twee studenten journalistiek, al volledig zelfstandig aan de slag. 

Het zuiderstrand bezaaid met zeedieren

"Van het Scheveningse strand naar hartje Schilderswijk of live vanaf het Malieveld, de mogelijkheden zijn onbegrensd. Met de Comrex Access NX Multirack kunnen meerdere lijnen worden aangesloten en dankzij de samenwerking binnen de publieke omroep kunnen ook regionale en landelijke omroepen er gebruik van maken." Vertelt Koos Maarleveld namens de gemeente Den Haag. De gemeente vindt het belangrijk dat de publieke omroep op hoge kwaliteit live verslag kan doen, hiervoor is de keuze gevallen op de Comrex Access NX. 

Ivar Lingen heeft in het verleden gewerkt met de Comrex Access Portable, de voorloper van de Comrex Access NX Portable. "Het is echt een verandering, veel moderner." Vooral in de stabiliteit van de verbinding merkt hij verschil. Deze stabiliteit wordt gewaarborgd door de 'CrossLock' functionaliteit, deze brengt meerdere netwerkverbindingen tot stand die gecombineerd worden om de beste kwaliteit audio uit te kunnen zenden op de radio. 

Den Haag FM met de Comrex NX Portable

Femke Boonstra interviewt wethouder Robert van Asten (D66) en raadslid Peter Bos (Haagse Stadspartij)
over het aanwijzen van het spoorviaduct over de Trekvliet in Den Haag als monument. 

Voor Ivar is de toevoeging van Comrex Access NX aan de studio belangrijk omdat ze nu de hele stad kunnen verslaan. De stad wordt de studio in gebracht in goede kwaliteit met een goede verbinding. Zo ging Femke, stagiaire bij Den Haag FM, laatst voor haar eerste live-interview naar de priklocatie in het oude congresgebouw. Hier liep ze de burgemeester van Den Haag tegen het lijf, een spontaan interview ontstond. Dit had niet kunnen gebeuren als er verslag gedaan moest worden vanuit de studio. 

Benieuwd of Comrex Access NX iets voor jou is? We helpen je graag. Vul onderstaand contactformulier in en we gaan voor je aan de slag! 

Neem contact met ons op.

Heb je na het lezen van dit nieuwsartikel interesse of vragen? Vul dan ons contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op!