donderdag 14 januari 2021

Rijnmond is in de wolken

Binnenkort start Triple Audio met de modernisering van de ‘Low Latency’ Straalverbindingen naar de twee HF-Posten van Rijnmond in Rotterdam. In dit artikel lees je wat dit inhoudt, waarom is gekozen voor de apparatuur en wat het zo bijzonder maakt.

‘Low Latency’ Straalverbindingen
De ‘Low Latency’ Straalverbindingen zijn een draadloze link tussen de studio en HF-Posten in Rotterdam. Deze verbinding is zo bedoeld dat meerkanaals audio kan worden verstuurd, zonder merkbare vertraging. Daarnaast is ook remote besturing voor de HF-Posten inbegrepen. De HF-Posten staan op het Delftse Poort gebouw (voorheen Nationale Nederlanden) en op het Erasmus Medisch Centrum faculteitsgebouw. Vanaf deze twee hoge locaties kunnen live reportages direct uit heel Rotterdam en omgeving worden ontvangen en doorgestuurd naar de studio. Hiermee is Rijnmond dus niet afhankelijk van andere infrastructuren en is ze altijd verzekerd van de hoogste kwaliteit.

Op dit moment maakt Rijnmond gebruik van straalverbindingen gebaseerd op ouderwetse TDM-bus techniek. Deze verbindingen zijn inmiddels toe aan vervanging, en eigenlijk is vanzelfsprekend gekozen voor verbindingen gebaseerd op IP.

De HF-post op het Erasmus Medisch CentrumDe HF-post op het Delftse Poort gebouw

Gelicenseerde frequentie ruimte
Rijnmond heeft gekozen om voor de nieuwe straalverbindingen, gelicenseerde frequentie ruimte te gebruiken. Hierdoor heeft Rijnmond exclusief toegang tot deze frequentie ruimte en kan de verbinding niet worden gestoord door andere draadloze verbindingen. Dit verhoogt de betrouwbaarheid van de straalverbindingen aanzienlijk.

Geen codecs, maar AoIP
Over de nieuwe straalverbindingen, welke nu dus op IP zijn gebaseerd, gaat Rijnmond niet gebruik maken van IP-codec verbindingen, maar van AoIP multicast direct gekoppeld aan de studio’s. Door de toegepaste IP-straalverbinding techniek is dit mogelijk. Dankzij de Axia xNodes op de HF-Posten, wordt de koppeling gemaakt tussen het AoIP-netwerk en de bestaande reportage ontvangstapparatuur.

Triple Audio is jouw partner in engineering en broadcast. Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen of heb je vragen over dit project? Neem contact met ons op via onderstaand formulier. 

Neem contact met ons op.

Heb je na het lezen van dit nieuwsartikel interesse of vragen? Vul dan ons contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op!