donderdag 17 juni 2021

Prestige op 't Spui

Loop je in het centrum van Den Haag over het Spui langs de bibliotheek? Vergeet dan niet om even naar binnen te kijken! Daar zie je namelijk een nieuwe radiostudio staan. Deze heeft Triple Audio gemaakt in opdracht van de gemeente Den Haag. De studio is volledig werkzaam via Audio over IP (AoIP), maar daar straks meer over. 

De radio studio van buiten gezien

Een stabiele basis
Wanneer je naar binnen kijkt zal het meubel je als eerste opvallen. Het meubel is voorzien van in hoogte verstelbare poten en kan met een op maat gemaakte kar verplaatst worden. Deze functies zorgen ervoor dat het meubel flexibel inzetbaar is. Bij het maken van een compleet studiomeubel komt best wel wat kijken, in onderstaande video hebben we deze stappen voor je op een rijtje gezet. 


Zoals in de video te zien is zit er in dit studiomeubel SmartLed verwerkt, een product van Triple Audio. Deze led strip wordt aangestuurd door SmartControl, een ander Triple Audio product, en reageert zo op signalen uit de studio. Wanneer een microfoon aan gaat wordt het bijbehorende deel van de led strip rood. Belt er iemand naar de studio? Het licht van de led strip gaat knipperen. De SmartLed led strip is zelf in te stellen in een intuïtieve interface waar je ieder ledje een gewenste kleur kunt geven. 

SmartLed in een studiomeubel

Wil je meer weten over de meubels die wij maken? Neem een kijkje op onze website!

Beeld en geluid
Het gestroomlijnde uiterlijk van het meubel is geen toeval. Natuurlijk is het voor gasten en presentatoren fijn dat een meubel er goed uit ziet, maar bij dit meubel horen ook drie camera's die de visual radio verzorgen. Deze camera's worden via Audisi VID getriggerd doordat er iemand in een microfoon praat. Zo wordt de focus van het beeld altijd gelegd op de persoon die aan het woord is. Dit zorgt voor een webstream met toegevoegde waarde voor je uitzending. 

Geluidsprocessing vindt plaats met behulp van de Sound4 BIG VOICE. Deze processing structuur bevat een geavanceerde DeEsser, 3-bands noise gate, Pre 4-bands parametrische EQ, 3-bands dynamic processor, Post 4-bands parametrische EQ en een razendsnelle brickwall limiter. Dit alles laat misschien niet direct een belletje bij je rinkelen, maar zorgt gewoon voor een lekker geluid dat ook nog eens volledig AES67 AoIP gebruikt kan worden. 

Na de processing komt het geluid aan bij de mixer. Het signaal naar de mixer hoeft niet omgezet te worden naar een analoog signaal omdat er in deze studio een Axia iQx aanwezig is. De Axia iQx is volledig compatible met AES67 AoIP waardoor kosten voor speciale audio bekabeling en audiomatrixen uitgespaard blijven. Daarnaast is de Axia iQx niet zomaar een mixer, maar een compact en veelzijdig bedieningsoppervlak met ingebouwde engine. Normaal gesproken is een bedieningspaneel verbonden met een afzonderlijke mixengine, de 'hersenen' van het systeem, bij de iQx zit deze dus al ingebouwd. 

DIO02 in het meubel verwerkt

Op de hoofdtelefoon kan geluisterd worden naar de eind mix, hiervoor wordt de Sonifex AVN-DIO03 gebruikt. Deze ontvangt de audio ook doormiddel van AES67 AoIP en zet het daarna om naar een analoog audiosignaal. De Sonfiex AVN-DIO03 is betrouwbaar en van goede kwaliteit waardoor hij goed in deze setup past. 

CAR kar
De apparatuur voor de Centrale Apparaten Ruimte (CAR) is verwerkt in een flightcase. Dit was een speciale wens van de klant die het mogelijk maakt de studio en bijbehorende CAR op tijdelijke plekken in het pand te kunnen gebruiken. 

In deze CAR kar vinden we onder andere de eerdergenoemde Sound4 BIG VOICE en de Telos VX Prime+. De Telos VX Prime+ is een Voice over IP (VoIP) telefoonsysteem. Met Telos VX Prime+ is er meer mogelijk onder hetzelfde nummer waardoor kosten worden bespaard. Telos VX Prime+ beschikt over 8 hoogwaardige VoIP vorken, wat ideaal is voor 2 tot 4 studio's of kleinere stations. In de bibliotheek bevinden zich twee studio's die met de Telos VX Prime+ gemakkelijk kruisgespreken of belspellen kunnen doen. Last but not least zorgt de Telos VX Prime+ er ook nog eens voor dat telefoongesprekken beter klinken door een stukje ingebouwde audio processing. 


Is dit binnenkort jouw studio?
Met de komst van deze nieuwe studio beschikt de gemeente Den Haag over twee volwaardige studio's in de centrale bibliotheek en iedereen is van harte welkom om deze studio's te bezoeken en misschien zelfs te gebruiken. Zo zendt Den Haag FM bijvoorbeeld elke werkdag om 10 uur 'Haags bakkie' uit vanuit de centrale hal en wordt er op zaterdag het politieke programma Spuigasten uitgezonden. 

Vanuit de studio's kunnen gasten of verslaggevers live contact leggen met Hilversum of regionale en lokale omroepen in het land. Daarnaast kunnen live TV/Radio en online uitzendingen worden gefaciliteerd. 

Studio B, de tweede studio op de eerste verdieping, heeft ruimte voor maximaal 180 gasten. Wil jij met jouw omroep ook gebruik maken van een van de studio's van de gemeente Den Haag? Neem contact op met media@denhaag.nl of bel 070 - 353 22 99.

Uitzending Den Haag FM

Neem contact met ons op.

Heb je na het lezen van dit nieuwsartikel interesse of vragen? Vul dan ons contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op!