woensdag 13 september 2017

Omroep Flevoland - AoIP is nu!

Met de ingebruikname van de nieuwe Audio over IP (AoIP) installatie laat Omroep Flevoland vlak voor de IBC 2017 zien wat innovatie is. Triple Audio heeft mogen bijdragen aan de totaalvernieuwing in onder andere Studio 1, Studio 2 en de CAR; hiermee is de totale radio-installatie vernieuwd.

Visual
De focus van regionale, landelijke en ook lokale omroepen gaat steeds meer liggen op online en visualradio waardoor visualradio op de onlinestream en op tv erg populair is geworden. Op de website van Omroep Flevoland is het resultaat te zien van de nieuwe visual omgeving in Studio 2.

Vier PTZ camera’s, aan het grid, registreren alle beelden vanuit Studio 2. Er kan ook geschakeld worden naar verschillende live feeds die afkomstig zijn van onder meerde KA-SAT videoregistratievoertuigen, twee Live-U verbindingen, Skype en naar content diebeschikbaar is op de All-in-One PC’s uit Studio 2.Gebruikers kunnen door middel van GML VID-Controller de videobeelden op de livestream schakelen. Het schakelen kan ook automatisch gebeuren door de triggers die afkomstig zijn uit de Axia AoIP installatie.

Studio 2 is voorzien van professionele studio LED verlichting en drie grote monitoren waar promotionele content op wordt weergegeven achter de programmamakers. De content die weergegeven kan worden zijn de live feeds van locatie, de Live webcam stadsbeelden en ook nieuwsfoto’s uit het redactiesysteem.

360°Virtuele rondleiding in de nieuweradiostudio van Omroep Flevoland

De gloednieuwe studio van Omroep Flevoland

Inrichting
De visual radiostudio is uitgerust met een grid aan het plafond. Dit brengt enorm veel gemak want het aanpassen van de verlichting, verplaatsen van de PTZ camera’s en de monitoren is nu makkelijk te doen. Ook hangen er nog vier extra monitoren en monitorspeakers aan het grid.

Het in elektrisch hoogte verstelbare meubel is samen met Omroep Flevoland ontworpen. Het uitgangspunt van het meubel was “Lean and Mean”. Het creëren van goede zichtlijnen en een open uitstraling. De All-in-One PC’s en de Microsoft Surface tablets kunnen extreem laag gepositioneerd worden en samen met de m!ka tv microfoonarmen draagt dit bij aan het open effect. De Yellowtec m!ka microfoonarmen zijn zwevend gemonteerd op een verzwaarde opbouw om directe contactgeluiden te filteren. In de fraai vormgegeven opbouw is een RGB LED strip verwerkt die als roodlichtsignalering functioneert.

Dankzij de nog niet eerder uitgevoerde montagewijze van de Axia Fusion beschikt zowel het meubel als de bovenbouw over een bijzondere randafwerking met gripgroeven, zie afbeelding.

Axia in de gloednieuwe studio van Omroep Flevoland

Techniek
Alles op Audio over IP betekent in het kort dat ieder audiosignaal in de installatie een audio stream over het netwerk is. Deze Livewire+ AES67 streams ‘vervangen’ XLR kabels en worden in het netwerk bij elkaar gebracht. De twee Cisco netwerkswitches zijn in combinatie met de netwerkbekabeling de infrastructuur voor de hele installatie. Elk vernieuwd onderdeel van de radio-installatie is voorzien van een AoIP aansluiting zodat de voordelen maximaal benut worden.

Het belangrijkste onderdeel van de studio’s is de mengtafel. De Axia Fusion is een volledig Livewire AoIP gebaseerd mengtafel systeem. Ondanks dat de gebruikers al volledig zelfstandig werken is dit verder geoptimaliseerd. De mengtafel is uitgevoerd met 12 fysieke faders (zonder knoppen onder de faders), een vereenvoudigde monitorsectie en een LCD knoppenpaneel. Door de nieuwe workflow, met duo presentatie mee te nemen in de engineeringfase zijn veel functionaliteiten vereenvoudigd of zelfs geautomatiseerd.

Het rendement van de AoIP installatie wordt behaald door zoveel mogelijk randapparatuur te voorzien van een AoIP interface. Iedere PC (playout, logging, skype, kantoor PC’s, etc) is voorzien van Livewire+ AES67 AoIP drivers zodat hiervoor geen extra geluidskaarten nodig zijn.De bestaande randapparaten, die voor hergebruik in aanmerking kwamen, zijn in het AoIP domein gebracht door middel van Axia xNodes.

Zowel op netwerk, voeding als functionaliteit is er volledige redundantie en fail-over gerealiseerd door onder andere twee netwerkswitches, parallelle zendlijnschakeling en twee functioneel identieke radiostudio’s.De nieuwe radio-installatie is op basis van MADI gekoppeld met de bestaande tv-installatie. Deze wordt onder meergebruikt voor het dynamisch uitwisselen van codecs en vorken door middel van CAB codec + hybrid control en de bestaande intercom.

Naast de zeer uitgebreide standaard functionaliteit van de Axia Fusion mengtafel is er extra functionaliteit aan het AoIP netwerk toegevoegd door middel van de Axia Pathfinder Core PRO. Axia Pathfinder Core PRO is een geavanceerde besturingstoolbox diede presentatie en optimalisering van workflows binnen dit flexibele AoIP platform maximaliseert. De Axia Pathfinder Core PRO zorgt voor het monitoren, triggeren, besturen, loggen, etc. van alle parameters in een Livewire+ AES67 netwerk. Axia Pathfinder Core PRO kan eenvoudig real-time visueel worden ingesteld.

Omroep Flevoland toont innovatie op het gebiedvan radio maken. Wil je meer informatie of heb je interesse in een locatiebezoek; neem dan contact op met Triple Audio.

Neem contact met ons op.

Heb je na het lezen van dit nieuwsartikel interesse of vragen? Vul dan ons contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op!