Op zichzelf staande studio
De nieuwe reportagewagen van Rijnmond is een echte studio op zichzelf. Dit houdt in dat de wagen direct op de zender kan en zich dus gedraagt als een studio zoals er meer zijn in het gebouw van Rijnmond; alleen dan op wielen. Dat de reportagewagen direct op de zender kan, is een primeur voor Triple Audio en daarmee direct uniek in Nederland.
De reportagewagen is geschikt voor radio, tv en internet en kan hierbij ingezet worden op verschillende manieren. De eerste manier is een traditionele opzet: een technicus en een presentator. Met dit voertuig is het daarnaast ook mogelijk om alleen als verslaggever op pad te gaan. Je kunt als verslaggever van de wagen weglopen en je programma op afstand maken. Kom je er als verslaggever niet helemaal uit? Dankzij de volledige Audio over IP integratie, kan een technicus van Rijnmond vanuit de studio remote ondersteuning bieden in de reportagewagen.
Een derde manier waarop de reportagewagen ingezet kan worden is de meest uitgebreide manier. Je kunt namelijk technici, presentators en een regisseur ondersteunen met deze reportagewagen. Zo kan de regisseur zijn geluk op bij de Telos Infinity Intercom.
Telos InfinityDe desktop versie van de Telos Infinity is volledig Audio over IP. Slechts één netwerkkabel is nodig om het apparaat aan te sluiten. Telos Infinity is een zeer kostenbesparende oplossing. Doordat het intercomsysteem matrixvrij is, kunnen plug-and-play netwerkapparaten aan het systeem worden toegevoegd; gepland of juist als ad-hoc verandering. Je hoeft je nooit meer zorgen te maken dat het aantal beschikbare poorten op een matrix wordt overschreden.
Presets (RepNet versus Pathfinder)
Misschien ken je het nog van vroeger: Triple Audio RepNet. Inmiddels wordt dit product niet meer gemaakt, maar in feite is de moderne versie van RepNet gerealiseerd in de nieuwe reportagewagen van Rijnmond. In het voertuig zijn verschillende presets gemaakt, zodat de eindgebruiker in één klik de juiste instellingen te pakken heeft. Denk hierbij aan de instellingen van de mengtafel, de HF-apparatuur en overige voorkeuren. Al deze presets worden aangestuurd door Axia Pathfinder Core PRO en kunnen daarnaast remote worden ingedeeld en aangepast.
Het grote verschil tussen het ‘oude’ RepNet en het nieuwe Pathfinder is de flexibiliteit. Dankzij Pathfinder is het mogelijk om aanpassingen remote door te voeren; ontzettend gebruiksvriendelijk! Technici van Rijnmond kunnen hier zelf mee aan de slag, wat veel tijd scheelt (en uiteindelijk kosten ;) ).
Axia Fusion in een reportagewagenDe reportagewagen is uitgerust met de Axia Fusion mengtafel (16 fader). Deze mengtafel wordt aangedreven door de Axia StudioEngine en is 100% AES67-compliant. De apparatuur is verbonden met het Axia-netwerk door slechts één CAT-6 Ethernetkabel. De Axia Fusion mixer kan dankzij Axia SoftSurface op afstand bediend worden. Op deze manier kan de studio- of supportafdeling van Rijnmond support bieden aan de reportagewagen wanneer dit nodig is, of zelfs alle techniek in de wagen overnemen.
OmniPlayer synchronisatie
De playout in de reportagewagen is Omniplayer. Deze playout software is door M&I Broadcast Services geïntegreerd op gebied van audio en besturing over IP. De playout software loopt dankzij de integratie van M&I Broadcast Services volledig synchroon met de studio’s in het Rijnmond gebouw. Je hebt dus alle muziek, playlists en andere items zoals je die in Rotterdam ook hebt.
Deze synchronisatie was nodig omdat de reportagewagen, zoals eerder genoemd is, een op zichzelf staande studio is.
BRIC-Link II
De reportagewagen is uitgerust met vier Comrex BRIC-Link II Codecs. De BRIC-LINK wordt gebruikt als audio codec voor de verbinding met de studio. De reportagewagen kan op drie uitzonderlijke manieren verbinding maken: als externe bron, als externe studio en rechtstreeks naar de zender.
Een ander opmerkelijk detail van deze reportagewagen is de telefonie. Het toestel in het voertuig is een intern nummer van Rijnmond. Een beller, bijvoorbeeld voor een prijsvraag, kan dus via het algemene nummer van Rijnmond doorverbonden worden naar de reportagewagen. Andersom kan de presentator in de reportagewagen gasten telefonisch bereiken en direct in de uitzending zetten.
Hoog Frequent apparatuur
De bestaande HF-apparatuur uit de oude reportagewagen is ook terug te vinden in de nieuwe reportagewagen. De HF-apparatuur wordt volledig aangestuurd door de presets, deze automatisering neemt veel werk uit handen en zorgt ervoor dat de apparatuur juist wordt ingezet.
Telos SDI AoIP Node
Achterin de reportagewagen zijn maar liefst drie Telos SDI AoIP Nodes te vinden. Het videosignaal omvat video, audio en nog wat andere informatie. Dit signaal gaat door de SDI AoIP Node heen, waarbij de audio ‘de-embedded’ wordt. Dit losse audiosignaal kan aangepast worden door audiotechnici, zodat het bijvoorbeeld beter klinkt. Binnen no-time kan dit aangepaste audiosignaal embedded worden op het al bestaande videosignaal. Het bijzondere van de SDI AoIP Node is dat de audio volledig AES67 is.
Partners
Triple Audio heeft met dit project samengewerkt met Carrosserie Akkermans en D&MS (Digital & Media Solutions). Elke betrokken partij is in dit project aan de slag gegaan met waar zij het beste in is.