woensdag 18 november 2020

Gloednieuwe audiomatrix voor FunX

FunX heeft het goed voor elkaar: de verouderde audiomatrix is onlangs vervangen door een splinternieuw exemplaar van Axia. Tegelijkertijd is het centrale uitspeelsysteem vervangen door OmniPlayer. Alles bij elkaar een omvangrijk project. In dit artikel lees je hoe het proces is verlopen en wat de grootste veranderingen zijn. ‘IP is de toekomst’, vertelt Rob Scholtes - Manager Techniek bij FunX.

12 jaar later
‘Onze Klotz Digital-matrix was na 12 jaar trouwe dienst wel aan vervanging toe’, vertelt Rob. ‘Er kwamen verschillende opties voorbij als vervanging, maar uiteindelijk kozen we voor de AoIP-oplossing van Axia.’ FunX had meerdere redenen om voor deze oplossing te kiezen.

‘Allereerst geloven wij dat Audio-over-IP de toekomst voor broadcast is. Het is betrouwbaar, schaalbaar en flexibel,’ gaat Rob verder. ‘Twee jaar geleden hebben we ons netwerk uitgevoerd met MikroTik-routers en konden we gaan werken met audioverbindingen op basis van Livewire+. Het was dus een logische keuze om op deze techniek voort te borduren. Daarnaast was de redundantie bij het ontwikkelen van dit matrix-systeem doorslaggevend: de matrix draait op meerdere servers die het bij een eventuele storing naadloos van elkaar kunnen overnemen.’

De flexibiliteit en redundantie zijn bij FunX dus aanmerkelijk verbeterd. Rob: ‘Elk onderdeel heeft een back-up, iets wat we in de oude situatie niet hadden. En in combinatie met bestaande netwerktechnieken is de beschikbaarheid van het hele uitzendsysteem veel groter geworden.’

De studio van FunX, voorzien met OmniPlayerDe studio van FunX, voorzien met OmniPlayer

Ervaringen
‘Wat ik zelf het meest bijzonder aan deze vernieuwing vind, is dat we nu werken met de nieuwste technieken. Het biedt veel meer mogelijkheden dan het oude bekende’, vertelt Rob. ‘De nieuwe Axia-matrix kan door de programmeerbare logica heel intelligent werken. Veel zaken, zoals waar de now playing-informatie kan worden opgehaald, zijn nu te automatiseren. Aanpassingen en nieuwe features zijn eenvoudig in te bouwen, zonder grote investeringen.' Ook de ervaringen van Rob’s collega’s zijn positief. ‘Onze DJ’s en producers kunnen nu de studioschakelingen beter in de gaten houden en eventueel zelf ingrijpen. Het afluisteren van eigen shows is eenvoudiger geworden en bovendien kan iedereen nu in alle studio’s elke zender beluisteren.’

De nieuwe matrix van FunXDe nieuwe matrix van FunX

Aanrader
De Axia-matrix is helemaal op de specifieke wensen van FunX gebouwd. ‘Maar dat betekent niet dat het voor andere stations niet zou kunnen werken’, geeft Rob aan. ‘Elk radiostation heeft eigen wensen en dit systeem is zo flexibel als dat.’

Alles blijft binnen het IP-netwerk van FunX. Dit betekent dat er geen kostbare audiocodecs of geluidskaarten voor elke audioverbinding aangeschaft hoeven te worden, iets waar andere radiostations nog wel eens mee te maken hebben. Daarnaast blijft nu ook de logistiek rond GPIO binnen het netwerk, wat het heel flexibel maakt. De GPIO-flexibiliteit wordt onder andere tot stand gebracht dankzij SmartControl (inclusief Trigger Upgrade) van Triple Audio.

Streaming Academy
De oorsprong van de stap richting Audio-over-IP begon voor FunX bij de Streaming Academy. Naar aanleiding van deze kennismaking heeft FunX steeds een stap verder gezet in de techniek van de toekomst. ‘Het is flexibel, betaalbaar en toekomstbestendig. Vooral dat laatste is heel belangrijk, want deze techniek is er over twintig jaar nog. Wel op nieuwe computers, maar de techniek erachter blijft bestaan.’

Het is iets dat je vaker leest: flexibel, betaalbaar en toekomstbestending. Hiermee wordt bedoeld dat Audio-over-IP betaalbaar is omdat het draait op al bestaande netwerktechniek. Het is daarnaast flexibel en toekomstbestendig omdat het op elke computer kan draaien, ook de computers van de toekomst.

De Streaming Academy van Triple Audio was de eerste stap richting AoIP voor FunXDe Streaming Academy van Triple Audio was de eerste stap richting AoIP voor FunX

Een halfjaar en twee vernieuwingen
Het hele traject van de matrixvernieuwing nam ongeveer een halfjaar in beslag. Tegelijkertijd werd het uitspeelsysteem Dalet vervangen door OmniPlayer; twee grote vervangingsprojecten in één. ‘Het was heel omvangrijk, ’geeft Rob aan. ‘De aansturing vanuit OmniPlayer hebben we natuurlijk ook gebruikt voor de nieuwe matrix. Het was eerst ontwikkelen en daarna vooral veel testen. Het lag allemaal niet kant-en-klaar op de plank.’

Er is dus een halfjaar lang gewerkt aan deze twee projecten. Rob: ‘Op zich duurde het bouwen van de matrix niet heel lang. Na de oplevering zijn we gaan proefdraaien en liepen we tegen een aantal dingen aan. We moesten bijvoorbeeld met OmniPlayer op een nieuwe manier gaan werken. Daarnaast moest het geheel uiteraard getest worden, wat we tot in den treure hebben gedaan. Het is natuurlijk belangrijk dat het altijd goed werkt.’ Deze zorgvuldigheid blijkt een goede keuze: op 22 oktober is het nieuwe systeem on air gegaan en sindsdien draait het zonder problemen.

Techniek
En nu gaan we wat dieper in op de techniek, opletten dus 😉.

FunX gebruikt twee OmniPlayer-systemen voor het uitspelen van de reclame, non-stop playlists, syndicated shows en noodaudio voor alle twaalf kanalen. FunX zendt uit op FM in Rotterdam, Amsterdam, Utrecht, Den Haag en landelijk op DAB+. Daarnaast zijn er nog zes themakanalen zoals FunX Fissa, HipHop en Latin. Een twaalfde kanaal is bedoeld als back-up. Een derde systeem is ingericht als back-up voor één van deze systemen. De audio en besturing gaat allemaal over IP. Per OmniPlayer-systeem is een meerkanaals Axia IP-Audio Livewire+/AES67 driver geïnstalleerd die alle audiokanalen individueel beschikbaar maakt in het AoIP netwerk, inclusief GPIO.

Axia Quasar
De Axia Quasar komt ook bij FunX om de hoek kijken. De Axia Quasar Engine is namelijk het centrum van de nieuwe matrix. De engine verzorgt twaalf zendlijnmixen, inclusief cross-fades tussen reclame en belegging. Het selecteren van de belegging kan zowel handmatig als geautomatiseerd door middel van macro’s vanuit OmniPlayer. Ook het starten van de reclame kan vanuit de live-studio’s of via automatische programmering. Daarnaast kan vanuit elke studio een ‘multi-item’ gestart worden die per editie verschillende content kan hebben.

De matrix zorgt dus niet alleen voor de juiste audio op de gewenste plek, maar ook voor de bijbehorende besturing.

De Axia Quasar is de basis van de nieuwe matrix bij FunXDe matrix van FunX is live vanaf 22 oktober 2020

Pathfinder Core PRO
Alle logica, voorwaarden, audioroutings, stiltedetectie en nog veel meer wordt door middel van Axia Pathfinder Core Pro uitgevoerd. Voor het overzicht van alle zendlijnen is een HTML5-user panel samengesteld waarmee in één oogopslag de actuele status inzichtelijk is. Daarnaast zijn er voor iedere studio (Rotterdam, Amsterdam, Utrecht en Den Haag) user panels in OmniPlayer weergegeven waarop de actuele on air-status van de desbetreffende studio te zien en eventueel te veranderen is.

Daarbij is er ook een mogelijkheid gemaakt om een afluisterselectie in de studio te maken van alle zendlijnen. Als een studio ook on air is op de geselecteerde afluistering ontvangt deze automatisch een N-1 van de selectie. De lokale audio wordt hierbij toegevoegd, waardoor de DJ’s het geheel geprocessed en zonder vertraging op hun hoofdtelefoon horen, inclusief de reclame die centraal uitgespeeld wordt.

Alle audio, van OmniPlayer tot aan de zender, is AoIP. Ieder signaal is als Livewire+/AES67 stream in het AoIP netwerk beschikbaar en wordt tussen de steden gerouteerd. De systemen die nog geen AoIP-aansluiting hebben worden door middel van Axia xNodes aangesloten.

Wil je inhoudelijke informatie over dit project, neem dan contact met ons op via onderstaand formulier. 

Neem contact met ons op.

Heb je na het lezen van dit nieuwsartikel interesse of vragen? Vul dan ons contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op!