woensdag 15 april 2020

FunX = transparant

We duiken het diepe in! Sinds een aantal weken maakt FunX gebruik van een slim ingericht AES67 AoIP netwerk. De vier steden van FunX (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht) transporteren realtime audio zonder compressie of reductie. Maar, waarom zou je dit doen? Levert het dan écht iets op? Ja!

Vervanging door AES67 AoIP Streams
In veel situaties worden STL-verbindingen (Studio Transmitter Link) gerealiseerd door middel van audio codecs of op basis van telecomstandaarden. Zo ook bij FunX; waar ruim 10 jaar naar alle tevredenheid de APT Horizon IP codecs zijn gebruikt. Deze, toen al zeer transparante en hoogwaardige audio codec, leverde het audiosignaal in hoge kwaliteit af bij de Omnia.9SG’s op de zendlocaties. Dit leverde zeer goede resultaten op en heeft jarenlang trouwe dienst bewezen. De codecs zijn inmiddels vervangen door AES67 AoIP streams en het audiosignaal is nu nog beter! Rob Scholtes, Manager Techniek bij FunX: ‘Mijn eerste indruk is dat de Livewire nog transparanter klinkt dan de APT, en die was al goed. Ook het laag klinkt met meer impact. Vanwege de rechtstreekse Livewire-verbinding is er qua circuits het een en ander tussen uit, dit hoor je dus echt!’

Hoorbaar transparanter

Het verminderen van het aantal A/D, D/A en D/D-conversies én het elimineren van de Enhanced aptX codec maken het audio transport, niet alleen theoretisch maar ook hoorbaar De Omnia 9.sg stereo generatortransparanter. Een analoog naar digitaal conversie of andersom is niet per se slecht. Alleen, elke conversie past de integriteit in kleine mate aan. Het audiosignaal lineair én in hetzelfde domein van het signaalpad behandelen, is de ideale situatie. Livewire+/AES67 AoIP voorziet in lineair (zonder compressie) 48 kHz sample rate en 24 bit sample diepte in stereo en real time audio transport. De Omnia.9SG stereo generator, die het MPX FM-zender signaal samenstelt, is in staat om Livewire+/AES67 streams te ontvangen. Dit heeft het mogelijk gemaakt om voor alle FunX FM-zendlocaties het zendlijn audio lineair aan te bieden. Het transport van AES67 streams gaat over KPN EVPN verbindingen tussen de FM-zendlocaties en steden.

Hulde!
Tijdens de realisatie is het natuurlijk de bedoeling dat dit zo onopgemerkt mogelijk gaat. De oude APT codecs introduceerde enige vertraging, in tegendeel tot Livewire+/AES67. Hierdoor is er zelfs, tijdelijk, extra delay aan de AoIP streams toegevoegd zodat er on-air geen verschil hoorbaar was tijdens de omschakeling. Dit zorgde ervoor dat er ook een A/B vergelijk kon plaatsvinden.

“Ik dacht dat de APTX al transparant was, maar Livewire klinkt inderdaad nog transparanter.’, vertelt Rob. ‘Het verschil is hoorbaar, ook als je FM luistert op een goede radio. Ik had niet verwacht dat het verschil zó groot zou zijn, hulde!’.

Wil je meer weten over de oneindige mogelijkheden van AoIP? Wij kunnen jou hier alles over vertellen, neem contact met ons op via onderstaand formulier!

Neem contact met ons op.

Heb je na het lezen van dit nieuwsartikel interesse of vragen? Vul dan ons contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op!