Het nieuwste product van Axia is Axia iQs. Dit product is gebaseerd op de container-virtualisatie technologie van Docker. De mogelijkheden met virtualisatie zijn ongekend, maar zijn soms lastig toe te passen voor real-time audioapplicaties zoals een broadcast mixer. Dankzij de Axia iQs komt daar verandering in: virtualisatie is voor iedereen!
De eerste iQs: Enkhuizen FM
De allereerste Axia iQs wordt binnenkort al geleverd in Nederland. Jan de Vries van Enkhuizen FM is de eerste en wilde ook absoluut de eerste zijn. ‘We kijken al lang uit naar een product zoals de Axia iQs. Nu het product op de markt is, willen wij echt de eerste zijn’.
Jan is met zijn collega’s in mei 2020 begonnen met de zoektocht naar een oplossing om vanuit verschillende locaties, op afstand, aan dezelfde mix te kunnen werken. Een belangrijke voorwaarde voor Jan en zijn collega’s, is dat het product Audio over IP is. Het assortiment van de Telos Alliance was al meerdere keren doorgenomen, maar tot eind vorig jaar kwam er maar geen passende oplossing uit. Eind november 2020 kwam Telos Alliance met de gloednieuwe Axia iQs, een product waar Jan met zijn collega’s eigenlijk al maanden op zat te wachten.
Het nieuwe Enkhuizen FM brengt de lokale radio terug naar Enkhuizen. De voorgaande lokale radiozender van Enkhuizen, is opgegaan in een regionaal samenwerkingsverband. De officiële lokale radio voor Enkhuizen is dus regionaal geworden. Jan heeft, samen met een groep radio-liefhebbers, besloten om Enkhuizen FM te starten: een nieuwe lokale radio voor hun geliefde stad. Deze lokale radio is tot stand gekomen met één voorwaarde: het moet technisch in één keer perfect in orde zijn. Jan: ‘Uit ervaring weten wij dat een 24/7 radiostream nou eenmaal veel tijd kost. Omdat wij het beste van het beste willen, zijn wij bij Triple Audio uitgekomen.’
De professionele apparatuur die aangeschaft is door Jan en zijn collega’s, is vergelijkbaar met dat van een landelijke omroep. Jan: ‘We horen van mensen om ons heen vaak de vraag ‘dit kan toch veel eenvoudiger?’. En dat klopt ook. Maar, als echte radio-liefhebbers, hebben wij gekozen voor de beste kwaliteit. Op die manier hoeven wij er in de komende tien jaar niet naar om te kijken.’
Axia in combinatie met Telos
De Axia iQs wordt zo meteen in het centrale rack in Enkhuizen geplaatst in een Telos Alliance AE-1000, dit is klein, compact en kant-en-klaar apparaat.
Jan gaat de Axia iQs dus gebruiken om verschillende AoIP-bronnen naar de Telos Z/IPStream R/2 te brengen. In principe kon dit al op de ‘ouderwetse’ manier (schakelen), maar dit ging soms niet helemaal goed. Jan: ‘We hebben verschillende Audio over IP-bronnen, zoals non-stop bronnen; dit is een playout systeem dat nonstop muziek draait. Maar ook vaste studio’s, waarbij live gedraaid wordt door middel van een codec via de Telos Z/IP ONE. Voor mensen die geen vaste Z/IP ONE in een van hun studio’s hebben, gebruiken wij verbindingen via Luci. Zo kun je via de Telos Z/IP ONE, die bij ons in het rack staat, op de stream komen’. De Telos Z/IP ONE wordt dus op twee manieren gebruikt: als vaste verbinding in de studio én als inbelverbinding via Luci.
Het probleem bij deze huidige werkwijze, is dat je goed moet opletten dat de schakeling netjes verloopt. Je wijzigt de bron naar een andere, maar door deze harde schakeling heb je een grote kans dat het gehoord wordt op de stream. ‘Eigenlijk wijzigen we het schakelen met de Axia iQs naar mixen, en is dit probleem dus verleden tijd’, vertelt Jan. ‘Bovendien kun je de Axia iQs bedienen vanaf elke locatie, iets wat voor ons heel belangrijk is’.
‘De grootste voordelen van Axia iQs zijn de remote bediening op afstand, de voordelige prijs en de mogelijkheid om in de toekomst makkelijk uit te breiden indien nodig. Ik verwacht dat heel veel gebruikers van AoIP met wat kleinere installaties hier heel veel plezier aan kunnen beleven.’
Axia iQs
De Axia iQs opent veel deuren. Het product past in elke (thuis)studio, omdat het op elk (HTML-ondersteunend) device beschikbaar is. Je kunt de iQs daarnaast remote bedienen en met meerdere mensen tegelijk aan dezelfde mix werken, ook op afstand.De iQs is qua functionaliteiten vergelijkbaar met Axia iQ en Axia iQx, maar qua prijs laat ze deze twee consoles ver achter zich. Omdat iQs software-based is, is de prijs een stuk lager. Kijk op onze webshop voor alle prijzen.
In de wolken
Of je nu thuis, bij de omroep of in de cloud je setup bouwt, de iQs past overal. Omdat de iQs ook als Docker container kan werken kun je overal een instance actief maken, dus ook in de cloud. Is virtualisatie en de cloud niet helemaal jouw ding? Geen nood, want de Axia iQs kan ook voor geïnstalleerd worden geleverd op de Telos Alliance AE-1000. Sluit alleen je netwerk en stroom aan en je volledige Livewire+/AES67 mixer is “ready to mix”.
Bottom line
Dus, kortom: de Axia iQs is functioneel gezien gelijk aan de Axia iQ en iQx, maar de vorm is compleet anders: virtueel in plaats van fysiek. Kies bij de Axia iQs bijvoorbeeld voor een Docker container of een Telos Alliance AE-1000. Daarnaast is de Axia iQs uniek doordat ze volledig Livewire+/AES67 is!
Last but not least: de prijs. De Axia iQs begint met vier faders als basis licentie, en kan per vier faderkanalen worden uitgebreid. Het product is dus helemaal in te richten naar jouw wensen. Benieuwd hoe dit er voor jou uit kan zien? De engineers van Triple Audio gaan graag met je in gesprek. Neem contact met on op via onderstaand formulier!