dinsdag 12 oktober 2021

Breda University in control

Triple Audio heeft voor de opleiding Creative Media and Game Technologies een mooie tv-studio mogen realiseren. De camera's en licht waren aanwezig, wij verzorgden de regie en infrastructuur. Deze studio en regie werkt via Audio over IP (AoIP).

Regie ruimte Breda University

Regieruimte
Iedere tv-studio heeft een regieruimte nodig, vanuit hier wordt de uitzending of opname geregeld. In deze ruimte vind je om te beginnen een Axia iQ 8-fader broadcast mixer in combinatie met een Axia QOR.32. De acht kanalen van het mengpaneel kunnen voor verschillende doeleinden gebruikt worden. 

Zo worden ze bijvoorbeeld gebruikt voor de Quicklink TX Duo. Wanneer mensen niet fysiek in de uitzending aanwezig kunnen zijn wordt er gebruik gemaakt van skype om een live-verbinding op te zetten. Door de Quicklink TX Duo kan deze communicatie in hoogwaardige kwaliteit in de uitzending terecht komen. 

Daarnaast is er ook de mogelijkheid een IFB, Interruptible FoldBack, te maken. Door een signaal van de Quicklink TX Duo naar de QOR.32 komt het geluid op de mixer terecht. De Axia iQ maakt dan een aparte mix die alleen de presentator te horen krijgt. Zo kan de presentator via een draadloos oortje het gesprek volgen. Over ditzelfde kanaal kan gesproken worden met de presentator vanuit de regiekamer. Dit zie je vaak terug in uitzendingen wanneer er 'Breaking News' te melden is. 

Black magic Live Production Switcher

Audio en video versturen
De hierboven beschreven link tussen de Quicklink TX Duo en de Axia QOR.32 wordt tot stand gebracht met de IP-Audio driver van Axia. Zo'n driver is een digitale geluidskaart. Hij kan AoIP signalen ontvangen en versturen naar jouw verbonden apparaten in het Livewire+/AES67 netwerk. In dit geval wordt de audio van de Quicklink TX Duo via de IP-Audio driver doorgestuurd naar de Axia QOR.32 die in verbinding staat met de Axia iQ. Zo kan het geluid van het Skype gesprek dus over de IP-verbinding doorgestuurd worden naar het oortje van de presentator. 

overgedragen. Deze verbinding gaat via een nette wallbox naar de regiekamer. Het video signaal komt dan binnen op de Blackmagic Live Production Switcher. Hierop kan gemakkelijk tussen de verschillende camera's geswitcht worden tijdens de uitzending. 

Wallbox met HD-SDI aansluitingen Telos Infinity Beltpack

Telos Infinity
Naar de Quicklink is er bij de Breda University ook een Telos Infinity paneel aanwezig in de regie ruimte. Vanaf dit paneel kan gecommuniceerd worden met de cameramannen en vrouwen die een via het Livewire+/AES67 netwerk verbonden Telos Infinity beltpack hebben. Deze zijn op de statieven van de camera's gemonteerd waardoor ze niet kunnen vallen en altijd dezelfde lijn bij dezelfde camera hoort. Hierdoor hoeft de regie niet elke uitzending te schakelen welke camera op welke lijn zit. Er is één losse beltpack aanwezig, deze wordt gebruikt door de opnameleider op de vloer. 

Vanuit de regieruimte kan afzonderlijk met elke beltpack, en dus cameraman of vrouw, gesproken worden. De persoon achter de camera draagt een Beyerdynamic Headset DT 290 MK II, deze zorgt er voor dat alleen de persoon voor wie het bericht bedoelt is deze hoort en hij/zij gemakkelijk kan antwoorden door de geïntegreerde microfoon. Dit zorgt er voor dat de uitzending van de mooiste beelden voorzien wordt. 

De presentatie desk van de tv-studio Breda University of Applied Sciences

Presentatie desk
De eye catcher van deze studio is toch wel het presentatie meubel. Deze is compleet op maat gemaakt en past daardoor perfect in de opzet. Door de vorm kunnen er drie mensen aan de desk plaatsnemen. De kleuren van de desk komen uit de vormgeving van de Breda University zelf en de 3D elementen geven het meubel diepte op beeld.

Precies op tijd
In de regie kamer vinden we ook de Triple Audio ChronoFlex broadcast. Deze klok heeft een overzichtelijke interface die ervoor zorgt dat jouw uitzending precies op tijd is.

Bij Breda University wordt ChronoFlex gebruikt om de actuele tijd te laten zien en timers in te stellen maar er zijn nog veel meer mogelijkheden. Voeg bijvoorbeeld een RSS feed toe en bekijk een of meerdere NDI-streams uit jouw netwerk. 

Triple Audio ChronoFlex in de regiePhilips hue bij de deur van de studio

Niet storen!
Als je bezig bent met een uitzending is het wel zo handig dat er niet zomaar iemand binnen komt lopen. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van een roodlicht signalering bij de deur met een Philips Hue lamp. Deze wordt getriggerd in SmartControl, de tool om je omgeving smart te maken, wanneer de studio live gaat. SmartControl koppelt apparaten in jouw netwerk via het 'If This Then That' principe waardoor ze op elkaar kunnen reageren. 

Heb jij ook interesse in een complete TV-studio of zoek je hulp bij een onderdeel van een project? Twijfel niet en neem contact op via onderstaande formulier! We denken graag met je mee om samen een top resultaat te mogen behalen. 

Neem contact met ons op.

Heb je na het lezen van dit nieuwsartikel interesse of vragen? Vul dan ons contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op!