woensdag 17 oktober 2018

'Het voelt totaal niet schools!'

Het kan je niet ontgaan zijn: Triple Audio heeft een gigantisch project gerealiseerd voor de Hogeschool Utrecht. De radiostudio’s, audio van de tv-studio, spreekcellen en montageruimtes zijn sinds een paar weken in gebruik door studenten van de opleiding Journalistiek. Wij vroegen ons af hoe de nieuwe Media Technologische omgeving ontvangen is door de studenten. Anne (21) en Danny (22) vertellen!

'Jongens, moeten jullie dit zien!'
Als eerste vraag ik of de oude studio’s aan vervanging toe waren. Danny begint te lachen terwijl ik nog bezig ben met het stellen van mijn vraag. Hij heeft veel gewerkt in de oude studio’s vertelt hij: ‘Dit is mijn derde jaar Journalistiek, ik heb er dus al aardig wat uurtjes opzitten. De oude studio’s waren knus en op zich best gezellig’, vertelt Danny, ‘maar de ruimtes waren zeker aan vervanging toe. Het was erg donker en het feit dat we stoeltjes uit de collegezalen gebruikten en sommige apparatuur gewoonweg niet meer gebruikt wordt in het werkveld, zegt misschien al genoeg.’

Anne vertelt over haar eerste ervaring in de nieuwe studio's:‘Mijn mond viel bijna open toen ik voor het eerst binnenliep haha! Ik stuurde direct foto’s door in de Whatsapp-groep van de klas: ‘jongens, moeten jullie dit zien, wij gaan hier een uitzending maken!’, het gaf echt een kick.’ Items die gemaakt worden door Anne en haar medestudenten zijn zowel nieuws- als talkshowitems.

Danny in de nieuwe radiostudio van de Hogeschool UtrechtAnne in de nieuwe radiostudio van de Hogeschool Utrecht

Nieuw, nieuwer, nieuws(t)
‘De oude radiostudio’s waren traditioneel. Dat wil zeggen dat de technicus zijn ding deed en jij presenteerde.’ vertelt Danny. ‘Tegenwoordig verwachten werkgevers in ons vakgebied dat jij als student redelijk weet hoe het zit met de techniek, in de oude studio’s kon ons dat niet geleerd worden.’ De wens van de Hogeschool Utrecht was om hier inderdaad op in te spelen: een radiostudio waar studenten het ‘schuiven’ achter de schermen ook leren. Of de nieuwe studio’s Danny en Anne later gaan helpen in het werkveld beamen beide studenten: ‘eerlijk gezegd denk ik dat we wel een voorsprong hebben op andere studenten’, zegt Anne.

Wat volgens Danny en Anne ook een groot pluspunt is aan de nieuwe Media Technologische omgeving, is de uitstraling: ‘Naast het feit dat de apparatuur professioneler en moderner is, straalt het die twee dingen ook uit,’ geeft Anne aan, ‘dit is echt wat je op tv ziet. De lichten, alle in hoogte verstelbare meubels: het voelt totaal niet schools.’

Wat ook nieuw is, is de integratie met de rest van de schermen en geluidsinstallatie in het gebouw van Centrum voor Communicatie Journalistiek. Wanneer er een tv- of radioshow gemaakt wordt, kunnen de studenten ervoor kiezen om de uitzending live te laten afspelen op de rest van de schermen en geluidsinstallaties in het gebouw. ‘Voorheen kon dat echt niet’, vertelt Danny, ‘nu is het gewoon de standaard geworden’.

De tv-regie van de Hogeschool UtrechtDe nieuwe radiostudio van de Hogeschool Utrecht met de ChronoFlex Broadcast

Chronoflex: (nu nog) exclusief bij de Hogeschool Utrecht
Een (nu nog) exclusief stukje in de Media Technologische Omgeving op de Hogeschool Utrecht is de ChronoFlex. Dit unieke product is een belangrijke hulp tijdens de uitzendingen van de radio- en tv-shows op de faculteit, maar wat is het eigenlijk?

Ronald Broekhuizen, instructeur audiotechniek op de Hogeschool Utrecht, vertelt over de wensen die de Hogeschool had: ‘Wij wilden graag een aantal aftelklokken, zodat je kan zien hoe laat het is en hoelang de uitzending nog duurt. Daarnaast was het van ons ook een wens om een soort klokje te hebben dat de regisseur elke keer zelf kan instellen om aan te geven dat we door moeten, bijvoorbeeld met een nieuw item. Ook is het belangrijk om te kunnen zien, of de studio on air is, de microfoon aanstaat of bijvoorbeeld wanneer de telefoon afgaat, door middel van licht. Triple Audio vertelde ons dat zoiets in ontwikkeling is: de ChronoFlex. Deze overzichtelijke klok laat ons alles zien: een gewone klok, timers, stopwatches voor items en indicatoren om te zien of we live zijn en ga zo maar door. De klok is zeer goed bruikbaar, echt een aanrader!’

De ChronoFlex is sinds een aantal weken in gebruik door de journalistiekstudenten, hoe ervaren zij dit nieuwe product? Anne geeft aan dat ze eigenlijk niet wist dat ze dit miste: ‘de floormanager schreeuwde eigenlijk altijd dat we bijvoorbeeld nog maar tien seconden hadden. Dat is best vervelend maar je weet niet beter. Het feit dat je als presentator nu zelf bijvoorbeeld kan zien hoe laat het is, hoelang het item nog duurt en of apparatuur live is, is super handig. Ik raad het studio’s zeker aan!’

Wil je meer informatie over de ChronoFlex Broadcast? Er zijn vier versies ontwikkelt door Triple Audio:

Neem contact met ons op.

Heb je na het lezen van dit nieuwsartikel interesse of vragen? Vul dan ons contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op!